Verschil tussen kunststof dakramen en houten dakramen van VELUX

Een afweging maken tussen een kunststof dakraam of een houten dakraam is van belang om te kiezen voor een geschikt dakraam. Beide types dakraam hebben zo zijn voor- en nadelen. Hoewel vroeger hout de gouden standaard was, is daar tegenwoordig verandering (door de verbetering van kunststof) in gekomen en bieden beide materialen verschillende voor-en nadelen waardoor het maken van een keuze gecompliceerd kan zijn. Hieronder staan daarom de verschillen beschreven zodat u een goede afweging kunt maken.

Voor- en nadelen van kunststof dakramen

Kunststof biedt vele voordelen. In tegenstelling tot vroeger, toen kunststof dakramen totaal niet in trek waren doordat ze kwalitatief minder waren als minder mooi werden ervaren, is de populariteit nu uiterst terecht toegenomen. Het uiterlijk en de kwaliteit van kunststof is de afgelopen jaren namelijk veel beter geworden. Het verschil tussen kunststof en hout is voor sommige mensen zelfs niet meer van een afstand waar te nemen.

Naast het feit dat de kwaliteit en het uiterlijk sterk is verbeterd, biedt het gebruik van kunststof nog meer voordelen, hierbij kunt u denken aan:

 1. Nauwelijks onderhoud vereist
  Het grootste voordeel van kunststof is dat het onderhouden ervan niet tot nauwelijks meer nodig is. Ook hoef je het niet meer te schilderen, wat tevens ook weer verfkosten bespaart.
 2. Duurzaamheid
  Kunststof is een soort materiaal dat erg lang meegaat en tevens ook een stuk minder schadelijk is voor de wereld dan hout. Kunststof gaat namelijk 3x langer mee dan hout en als u kiest voor kunststof draagt u niet bij aan het probleem van ontbossing. Het productieproces van kunststof is overigens ook sterk verbeterd de laatste jaren en zijn de kunststof materialen tot wel 10 keer recyclebaar.
 3. Bescherming tegen vocht en warmte
  Kunststof is bestand tegen diverse weersomstandigheden, waaronder hitte en nattigheid. Dit is heel handig, aangezien we in Nederland vaak te maken hebben met afwisselend weer.
 4. Kunststof werkt isolerend
  Doordat kunststof zorgt voor een bijna perfecte isolatie, zijn uw kosten om uw huis op te warmen en warm te houden een stuk lager dan bij vele andere materialen.

Hoewel kunststof vele voordelen biedt en de laatste jaren een echte inhaalslag heeft gemaakt ten opzichte van hout, zijn er nog steeds nadelen waar u rekening mee moet houden, het gaat hierbij om:

 1. Kosten op korte termijn
  De prijs van een kunststof dakraam is op de korte termijn hoger dan van houten dakraam. Als u over een beperkt budget beschikt, is kunststof wellicht niet de beste optie. Toch is het op de lange termijn goedkoper aangezien het vereist onderhoud een stuk minder is.
 2. Verschillen in kwaliteit
  Op de markt van kunststof dakramen is er veel verschil te zien in prijs en kwaliteit. Hierdoor moet u er zeker van zijn dat u gegarandeerd bent van hoge kwaliteit kunststof. Als u echter bij DakraamConcurrent, bent u hiervan verzekerd doordat wij montagepartner zijn van Velux een gerenommeerd merk dat topkwaliteit biedt.

Bekijk ook deze pagina´s voor alle informatie:
Velux dakraam plaatsen
Velux dakraam vervangen

Voor- en nadelen houten dakramen

Ook zijn er argumenten om voor een houten dakraam te kiezen. De voordelen zijn:

 1. Authentiek
  Een houten dakraam is de klassieke authentieke optie. Het design is schitterend afgewerkt met grenenhout, waardoor de houtlook er duidelijk uitspringt en het een warme uitstraling biedt.
 2. Kosten op korte termijn
  Een houten dakraam is op korte termijn goedkoper dan een kunststof dakraam, waardoor u meer geld overhoudt om aan andere dingen te besteden.
 3. Isolatiewerking van hout
  Hout is van nature uit een uitstekend isolatiemateriaal. Hierdoor bespaart u verwarmingskosten.
  De nadelen van een houten dakraam zijn:
 4. Onderhoud vereist
  Om de paar jaar is het weer nodig om de binnenzijde opnieuw te verven. Hier zitten ook weer kosten aan verbonden waardoor de kosten op lange termijn oplopen.
 5. Minder milieuvriendelijk dan kunststof
  Hout is minder vaak recyclebaar dan kunststof, en ook draagt het kiezen voor een houten dakraam bij aan ontbossing.

Soorten kunststof en houten dakramen bij DakraamConcurrent

Bij DakraamConcurrent bieden wij specifieke soorten dakramen aan. Allereest zijn de houten dakramen gemaakt van wit gelakt grenenhout. Deze zijn voorzien van een lag lak op waterbasis en een laag witte verf, hierdoor wordt het beschermt tegen vuil en vocht. De onderhoudsvrije kunststof dakramen zijn vochtbestendig door polyurethaan coating en beschikken over een geharde kern van thermisch gemodificeerd hout.

Klaar om meer te ontdekken?

Wij adviseren u graag over alle mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken per telefoon (085-0606143) of vul het contactformulier in.

Duidelijke all-in prijzen

Zonder onverwachte kosten achteraf

Door VELUX opgeleid personeel

Wij zijn officieel montagepartner

Heldere communicatie

Korte lijnen, klein & persoonlijk bedrijf

Voor uw al lichtkoepels ga naar

Over DakraamConcurrent

Als officieel montagepartner van VELUX helpen wij u graag bij het plaatsen en vervangen van uw dakramen. Wij zijn gespecialiseerd in daglicht-oplossingen en adviseren u graag over de prachtige producten van VELUX.

Contact

Adres: Bedrijvenweg 28, 2351 BC Leiderdorp
Telefoon: 085 - 0606143
E-mailadres: info@dakraamconcurrent.nl
KvK: 72499931

© 2023 Dakraamconcurrent.nl | Wij handelen onder de algemene voorwaarden van de VLOK. Deze vindt u hier | Sitemap